Verjeli ali ne, talno gretje je eden najstarejših načinov centralnega ogrevanja, ki so ga poznali že stari rimljani. Talno gretje ali Hipokaust je v času te napredne civilizacije predstavljal sistem cevi, ki so se nahajale v kanalih pod hišo. Po njih so se pretakali dimni plini, ki so ogrevali prostore. Zasnova, vzpostavljena pred tisočletji in današnja napredna tehnološka znanja pa so vodila v razvoj enega najbolj učinkovitih načinov ogrevanja današnjega časa.

talno gretje

Pri talnem gretju gre za učinkovit način ploskovnega ogrevanja, kamor sodita še stensko in stropno ogrevanje. Pri talnem gretju se cevi položi v tla, po njih pa teče ogreta voda. Ta prenaša toploto na talno konstrukcijo, od tod pa se ogreva tudi zrak v prostoru. Iz tega sledi, da je najvišja temperatura pri tleh, proti stropu pa pada – s tem sistemom ogrevanja se tako doseže najbolj idealen temperaturni profil., vendar pri nižji temperaturi

Številne prednosti talnega gretja

Talno gretje se lahko pohvali s številnimi prednostmi, ki jih ogrevanje z radiatorji nima. Seveda slednje velja le ob predpostavki, da je sistem talnega ogrevanja pravilno načrtovan in strokovno postavljen. Talno gretje pripomore k doseganju idealnega temperaturnega profila prostora, saj omogoča nastanek blage klime. S pomočjo talnega gretja lahko prihranite tudi do 15% energije, kar se močno pozna pri mesečnih stroških ogrevanja. Zanimivo je tudi dejstvo, da bomo s talnim gretjem dosegli enak občutek toplote kot pri radiatorskem ogrevanju. Čeprav so temperature ogrevalnega medija nižje, je ogrevanje bolj učinkovito kot radiatorsko, nižje pa so tudi toplotne izgube. Primerno je za ogrevanje prostorov, ki jih redno uporabljate, tudi če je v njih položen parket.

Poleg neverjetne ogrevalne sposobnosti, pa boste s pomočjo talnega gretja pridobili tudi veliko večjo uporabno stanovanjsko površino, saj v prostorih ne boste imeli ogreval. Veliko manj časa pa boste porabili tudi za čiščenje, saj je kroženje prahu v prostoru, na račun manj intenzivnega kroženja zraka, manjše. Da pa vas še nekoliko bolj razveselimo pa naj vam omenimo, da je ta način ogrevanja kompatibilen s toplotno črpalko, ki bo strošek gretja še dodatno zmanjšala.