Stanovanjski kredit lahko dobi vsak, ki ima za to pogoje in vzame tak kredit na dolgo obdobje, na primer za 20 ali več let. Kako lahko dobite dober stanovanjski kredit? Največkrat ga odobrijo banke skupaj z notarji, ki tudi nadzirajo polog denarja s posebnim računom mesečno. Če hočete pridobiti stanovanjski kredit, potem morate biti zaposliti oziroma dobivati redne dohodke ali imeti že nekaj privarčevanega denarja, ostalo pa vam posodi banka za določene obresti in pod določenimi pogoji.

stanovanjski kredit

Če banki odkažete, da ste kreditno sposobni in boste lahko odplačevali kredit naslednjih 20 let, vam bo odobrila stanovanjski kredit, ki pa ga morate porabiti za točno ta namen in za nič drugega. Zakaj sploh vzeti kredit? Se to splača ali ne? Seveda, če se rešuje vaš stanovanjski problem, ker boste tako lahko takoj na svojem. Potem le še mesečno odplačujete kredit in čez 20 let boste v celoti vi lastnik vašega stanovanja.

Če se stanovanjski kredit ne odplačuje, potem se banka najprej obrne na komitenta in z njim skuša rešiti zadevo, zakaj je do tega prišlo in kako se to lahko reši. Rešitev je vedno več, zato je treba z banko sodelovati. V krajnem primeru, da se res ne da, potem banka stanovanje proda, se poplača in ostanek denarja gre nesojenemu lastniku stanovanja.

Včasih je stanovanjski kredit lahko postal neugoden in ga je težko poplačati, ker so ali visoke obresti ali se višajo obroki. Takrat je rešitev nov, bolj ugoden kredit, s katerim se ta odplača in se potem plačuje naprej pod bolj ugodnimi pogoji. Včasih pa srečni latnik dobi več denarja in lahko v celoti kredit poplača ter takoj postane lastnik stanovanja. Ali se to splača lai ne, je odvisno od situacije do situacije in je vsako posebej treba vzeti pod drobnogled ter preučiti. Dostikrat se namreč bolj splača odplačati dolgoročno kredit do konca, v nekaterih primerih pa ne.