Kupovanje spalnic in na splošno opreme za dom marsikomu predstavlja težavo. Velikokrat ni problem denar, vendar sama odločitev. Preprosto se ne znamo odločiti za eno, ki bi nam bila popolnoma všeč. Dejstvo je, da se moramo v spalnici počutiti domače, prijetno in intimno. To je tisti del v stanovanju ali hiši, ki je samo naš. Ker znajo biti tovrstne odločitve ob nakupu izredno naporne, vam v nadaljevanju pomagamo z nekaj nasveti, ki so dobri v primeru, da kupujete spalnico.

spalnice

Zavedati se je potrebno, da ljudje prespimo kar tretjino svojega življenja. Zato je torej pomembno kako in kje spimo. Najpomembnejši element spalnice ja namreč vzmetnica ali jogi. Skozi leta se le-ta obrabi, zato je pomembno, da je predvsem kvaliteten. Seveda pa dotrajajo tudi tisti najdražji in najbolj kvalitetni jogiji, saj na njih spimo 8 ur na dan ali več. V vsakem primeru moramo vzmetnico menjavati vsake nekaj let, odvisno od njenega stanja. Na ta način si omogočimo zdrav in kvaliteten spanec. V primeru, da imate alergije na pršice in prah, potem morate kupiti antialergijsko vzmetnico. Odlična je za alergijke, vsekakor pa je tudi to potrebno menjavati vsake nekaj let. Vzmetnice se morajo prilagajati telesu, tako kot vzglavniki. Dajejo nam oporo ko spimo ter nam dajejo pravilno držo. Slednja je bistvenega pomena, saj nam zdrava hrbtenica omogoča hojo in gibanje na sploh. Glavna funkcija postelje je torej opora telesa, pri nakupu pa je potrebno upoštevati tudi ceno, kvaliteto, material, velikost in stil. Cena postelje je v veliki večini odvisna od materiala, na primer usnjene postelje so bistveno dražje od kovinskih ali lesenih. Vsekakor pa imajo usnjene oziroma oblazinjene postelje eno bistveno pomanjkljivost in sicer hitreje se umažejo, kot lesene ali kovinske. Na njih se lažje poznajo madeži, odstraniti pa jih je dosti težje. Kovinske ali lesene postelje lahko med tem obrišemo zgolj z vlažno krpo in spet je, kot nova. Vsekakor pa tej materiali ne predstavljajo kvalitetno, kvaliteto namreč predstavlja njena vzdržljivost in trdnost. Velikost pri izbiri postelje je izredno pomembna, izberemo pa jo na podlagi naših potreb in velikosti prostora. Če imamo na voljo malo prostora se bomo odločili za manjšo, če ga imamo pa več, bomo pa izbrali tisto, ki ima več ležalne površine. Vsekakor pa večja postelja predstavlja tudi večji strošek, v večini pa so večje postelje namenjene dvema človekoma.

V spalnice dajemo poleg postelje tudi omare in regale, kjer hranimo svoje stvari in oblačila. Pomembno je, da so le-ti prostorni ter dobro organizirani.