Multifunkcijska naprava je dejansko vse v eni napravi, kar pomeni, da opravlja delo več naprav hkrati ali zaporedoma in vam ni treba kupiti dve, tri ali celo šest in več naprav, ker so vse funkcije v eni sami napravi. Najbolj poznana multifunkcijska naprava je gotovo tiskalnik, ki hkrati lahko skenira oziroma optično bere dokumente in jih tudi pošlje po faksu oziroma internetu na določen internetni naslov. Seveda jih lahko tudi sprejema in natisne. Te multifunkcijske naprave so lahko manjše za pisarne ali večje za velika podjetja ter fotokopirnice ali tiskarne.

multifunkcijska naprava

Multifunkcijska naprava vsebuje predale za različne papirje, ki so lahko običajni, 80 gramski ali 100 gramski, natisne pa tudi na debelejše kartone, če seveda izberete tak model. Nekatere tiskajo tudi na druge materiale, kot je papir. Papirji so lahko različno veliki, za fotografije na primer ali za pisma in najbolj klasični A4 format ter večji A3 za plakate.

Kakovostna multifunkcijska naprava ima lahko več možnosti vlaganja papirjev. Nekatere imajo podajalnik zgoraj, da lahko več listov naenkrat daste za fotokopiranje in jih bo naprava sama jemala ter kopirala in spodaj izvrgla kopijo tistega, kar kopirate. Naprava lahko tiska kapljično ali lasersko, odvisno je, kaj točno potrebujete in kakšna naj bo kvaliteta. Če naj bo vodoodporno, boste gotovo izbrali laserski model.

Multifunkcijska naprava ima največkrat ločene kartuše ali tonerje za barve zato, da lahko po potrebi menjate in kupite le določeno barvo, ki vam zmanjka. Na primer, če dosti tiskate črno belo, boste kupovali več črne barve in če tiskate veliko fotografij, kjer je dosti rdeče barve, vam bo te zmanjkalo veliko prej, kot modre ali rumene.

Za te naprave lahko kupite originalna črnila ali tonerje ali pa nadomestna, ki so dosti cenejša pa vendar enako kakovostna. Za zahteve uporabnike in podjetja boste nabavili veliko napravo z več funkcijami, ki ima tudi velike kartuše ali tenorje, da ne zmanjka preveč hitro. Za običajno pisarniško ali domačo uporabo pa izberite manjše naprave, ki so enako kakovostne, vendar zavzamejo manj prostora.