Živimo v času, ko si življenja brez mobilnih telefonov sploh ne predstavljamo. Kljub zelo veliki uporabnosti, ki nam jih omogočajo mobilne aplikacije, včasih enostavno pretiravamo in se moramo vprašati, če smo postali popolnoma odvisni od mobilnih telefonov. Danes se ljudje ne znamo družiti in uživati kot prej. Tudi, če gremo na sprehod, ali na pijačo s prijatelji, vsi vzamemo telefone v roke in smo z misli popolnoma odsotni. Zato lahko rečemo, da napredek tehnologije imama tako kot večina drugih stvari, svoje negativne učinke. Na srečo, je pozitivnih veliko več, samo jih moramo znati uporabljati. Najbolj priljubljena mobilna aplikacije je zagotovo facebookova aplikacija. To lahko uporabljate za trženje svojih izdelkov ali znanj, kar vam bo zaradi široke uporabnosti zagotovo pomagalo k izpolnjevanju vaših ciljev. Po drugi strani, nekateri pa facebook uporabljajo zgolj za klepetanje in pri tem zgolj izgubljajo čas, ki bi ga lahko veliko bolj pametno izkoristili. Seveda je tudi to v redu, vendar je treba pri tem imeti mejo. Isto velja za igre, ki jih imamo nameščene na mobilnih napravah.

mobilne aplikacije

Mobilne aplikacije lahko razdelimo v več vrst glede na to kar nam te omogočajo. Tako imamo mobilne aplikacije za pošiljanje sporočil ali multimedijskih datotek, branje novic, igranje iger, navigacijo, gledanje televizije, nakupovanje itd. Ena izmed najbolj priljubljenih in uporabljanih mobilnih aplikacij za komunikacijo in pošiljanje datotek je zagotovo Viber. Ta je tipičen primer kako so lahko mobilne aplikacije zmogljive in koristne. Tako lahko danes v vsakem trenutku pokličemo nekoga in mu pokažemo kje smo in kaj trenutno delamo. To je zelo uporabno za družino, ki ne živi skupaj. Tako ste lahko vsak dan v kontaktu s sestro ali bratom, ki lahko živina na drugem koncu sveta.

Mobilne aplikacije lahko razdelimo tudi glede na to, ali za svoje delovanje potrebujejo dostop do interneta ali ne. Nekatere so popolnoma odvisne od interneta, nekatere delno, nekatere pa popolnoma neodvisne. Recimo, če želite uporabljati Messenger, brez internet povezave je to nemogoče. Po drugi strani, mobilne aplikacije za pretvarjanje merskih enot sploh ne potrebujejo povezave, saj imajo vse podatke shranjene lokalno. Igrice so npr. lahko igramo brez povezave oziroma proti računalniku, lahko se pa tudi povežemo z drugimi igralci in igramo z njimi. Nekoč je to bilo mogoče le prek bluetooth povezave. Zmogljivejši telefoni, nam omogočajo danes igranje računalniških iger prek telefona z grafiko, ki je zelo podobna računalniški.

Od vseh ugodnosti, ki nam jih omogočajo mobilne aplikacije, je nakupovanje v parih klikih iz vseh krajev sveta, 24 ur na dan, verjetno največji dosežek. Imamo mobilne aplikacije, ki nam to omogočajo na način, da na mobilnem telefonu vklopimo informacije o lokaciji in nam na podlagi teh predlagajo najbližje še odprte trgovine. Tako vam ni treba odpirati spletnega brskalnika in porabiti nekaj minut za informacijo, ki vas zanima. Poleg tega, lahko se prek aplikacije povežete na zemljevid, ki vas bo pripeljal do cilja.

Danes skoraj vsako podjetje poleg spletne strani, ima tudi mobilno aplikacijo, saj je prek njih uporabnikom omogočen hiter dostop in možnost neposrednega kontaktiranja zaposlenih v podjetju.