Pira je na kratko žito. Natančneje je to žitnica, ki smo jo oziroma so jo naši predniki poznali že pred pšenico. Pira je za vse pridelovalce zelo priljubljena rastlina za gojenje, saj je izredno nezahtevna in enostavna za vzdrževanje. Uspeva tako v zelo redovitnih kot tudi v tisti malo slabši zemlji, med samo rastjo pa za njo ne rabimo pretežno skrbeti, kar pomeni, da ne potrebuje škropil, ki bi jo varovali pred neugodnimi vremenskimi razmerami in boleznimi ter živalmi. Priprava jedi s piro je zelo enostavna izdelki oziroma jedi pa so izredno okusne in tudi zdrave.

pira kruh

 

Pira je zelo priljubljena za pripravo raznovrstnih jedi predvsem zato, ker velja za zdravo pšeničnico, ki našemu zdravju ne škoduje, temveč mu celo zelo ugaja. Pira ima lastnost, ki je predvsem dobra za tiste, ki imajo težavo s prebavo, saj pira naših prebavil ne otežuje. S tem, ko uživamo piro, našemu telesu zagotavljamo tako beljakovine kot ogljikove hidrate, ki niso škodljivi, vendar poskrbijo za optimalno delovanje našega telesa  naš želodec pa nasitijo ravno dovolj, da nimamo težkega občutka niti občutka lakote. Če imate težavo s prebavo potem vam priporočamo uživanje pire. Pira vsebuje ogromno vlaknin, ki poskrbijo za uravnavanje holesterola hkrati pa vsebujejo tudi železo in minerale ter magnezij. Pri podjetju Maln lahko kupite zdrob, ki je narejen iz pire, dobite lahko pirino moko, piro ali pa pirine otrobe, ki so odlični za zajtrk. Pirina moka, velja za polnovredno moko. Zaradi priprave pirine moke, ki je zelo delikatna, se v moki ohranijo vsa hranila,ter njen bogat okus. Pirina moka je sicer v osnovi zelo podobna pšenični moki, vendar je pirina moka nekoliko slajša, nekateri celo menijo, da jih okus spominja na oreščke. Pirino moko največkrat uporabljamo kot nadomestek za pšenično moko, saj tako dobimo bolj zdrave obroke, pripravimo pa lahko pirino pico, kruh, kašo ter mnoge druge.